/ Pametne karijere

Sada je vrijeme za dolazak u Croatiju. Posla je puno, ali je uzbudljivo

Hrvoje Parlov, viši poslovni analitičar u Croatiji, priča kako je od nogometnih terena dospio u IT i kako ta dva polja i nisu toliko udaljena koliko se možda čini.

"Ja, zapravo, nisam nikakav tehnološki freak", kaže Hrvoje Parlov, 32-godišnjak i viši poslovni analitičar u Croatia osiguranju. "Zapravo, ako baš moram reći, slobodno vrijeme radije provodim bez tehnologije", dodaje. Umjesto ekrana, radije bira sport. Danas iz rekreacije, ali zeleni travnjaci u jednom su mu trenutku života uistinu mogli postati ured.

"Kad sam bio mlađi, nadao sam se da bih možda mogao postati profesionalni nogometaš. Igrao sam za zagrebačke klubove. Najprije za Prečko, pa sam kratko bio u Dragovoljcu, a najdulje sam bio u Lučkom. Kad sam imao 19 ili 20 godina, ušli smo u prvu ligu. Čak sam i dobio nekakav ugovor, ali to za mene nije bilo to. Kod nas, ako nisi baš na top levelu, ne možeš od sporta stvoriti nekakav život. Radije sam se u to vrijeme posvetio faksu", kaže.

 

Veza nogometa i IT-ja

I tu, napokon, dolazimo do tehnologije. Hrvoje je prvo završio preddiplomski studij na TVZ-u, zatim diplomski na Fakultetu prometnih znanosti, a trenutno je na šestoj godini smjera Insurtech na FER-u, novog studija pokrenutog suradnjom Croatije i FER-a.  "Možda nisam tehnološki freak, ali mi je još kao klincu bilo sasvim jasno da je tehnologija prosperitetna industrija, industrija koja mijenja i koja će mijenjati svijet. A onda se i u meni pojavila želja da budem dio te promjene umjesto da stojim sa strane", kaže Hrvoje. 

Kako smo napomenuli, u Croatiji radi kao viši poslovni analitičar. "Taj je posao najlakše objasniti kao neku vrstu mosta između poslovne i developerske, razvojne strane. Da bi kompanija poput Croatije mogla izbaciti dobar digitalni proizvod, primjerice web shop, te dvije se strane moraju razumjeti, no one često ne govore istim jezikom. I tu je, zapravo, moj posao. Poslovni analitičar je netko tko ima širok krug poslovnog znanja i dubinsko razumijevanje tehnologije kako bi Developmentu mogao prenijeti koje poslovne procese implementirati na neki digitalni proizvod i kako", govori Hrvoje.

Možda se na prvu tako i ne čini, ali iskustva koje je skupio igrajući nogomet u mladosti nisu baš neiskoristiva u poslu. "Igrao sam na poziciji zadnjeg veznog, a kao vezni igrač povezuješ napad i obranu. Puno si s loptom, imaš puno dodira. Moraš brzo donositi odluke na terenu koje određuju smjer utakmice. Diktiraš tempo i moraš moći prepoznavati situacije unaprijed. Vidjeti rizike i prilike prije nego što se dogode. A slična ti je, zapravo, uloga i kao poslovnom analitičaru", pojašnjava.

 

U Croatiji se događaju velike stvari

U Croatiji je već dvije i pol godine, a prije toga radio je u softverskim tvrtkama. "Uvijek sam na osiguranje gledao, poput, vjerujem, većine mladih, kao na konzervativnu industriju. Nisam znao da bi IT-jevac tu mogao pronaći priliku za razvoj. No, u jednom sam trenutku želio promijeniti posao i naletio sam na zanimljiv oglas. Odlučio sam istražiti što Croatia nudi jednom IT-jevcu, pa sam se počeo raspitivati. Tražio sam poznanike poznanika koji bi mi mogli ispričati kako se i što se radi u Croatiji. I svi su redom pričali o velikim i uzbudljivim projektima. Zato sam se i odlučio na taj skok", govori.

I, naglašava, nije požalio. "A zašto je dobro biti u Croatiji? Zbog velikih promjena. Industrija osiguranja se transformira, Croatia je tu predvodnik i sada je trenutak da se dođe ovamo. Nije lako, projekti su ogromni i posla ima. Ali sada treba biti tu zato što se sada kroče putovi kojima će kompanija kročiti u godinama koje dolaze. I tu svatko može pronaći mjesto za sebe", zaključuje Hrvoje.

U tijeku su prijave za program IT pripravništva "Aj ti razvali" u Croatia osiguranju. Ako želiš biti dio tima, saznaj sve detalje na linku i pošalji svoju prijavu do 15. prosinca. Sretno!

Pročitaj slične priče
 • Croatia pruža priliku za rad u timu koji predvodi digitalnu transformaciju industrije osiguranja

  Poziciju tržišnog i digitalnog lidera Croatia osiguranje potvrđuje iz dana u dan inovativnim projektima kojima transformira način poslovanja i pomiče granice osigurateljne industrije. Tek jedno u nizu rješenja koje potvrđuje da je tome tako je LAQO, prvo hrvatsko 100% digitalno osiguranje. Da nas u budućnosti očekuje niz inovacija koje će promijeniti način na koji doživljavamo osiguranje su i značajna ulaganja u proces digitalne transformacije te InsurTech studij, koji je CO pokrenulo u suradnji s FER-om. O planovima za budućnost, Croatia osiguranju kao poslodavcu, HR projektima te društveno odgovornoj dimenziji poslovanja razgovarali smo s Ivanom Bilaćem, direktorom Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima.

  Croatia pruža priliku za rad u timu koji predvodi digitalnu transformaciju industrije osiguranja
 • Kroz posao u prodaji do uspješne karijere. Pogledajte tri sjajne priče!

  Rad u prodaji idealan je za razvijanje pregovaračkih vještina koje će vam dobro doći u bilo kojem poslu, ali i svakodnevnom životu. Naučiti ćete dobro upravljati vremenom, kao i postavljati prioritete kojima ćete se posvetiti na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi. Naučit ćete i kritički razmišljati što je jedna od temeljnih vještina koja vam omogućava da donesete vrijednosni sud o stvarima koje čujete ili vidite.

  Kroz posao u prodaji do uspješne karijere. Pogledajte tri sjajne priče!
 • Obiteljski dan Croatia osiguranja

  Obiteljski dan Croatia osiguranja održava se jednom godišnje diljem zemlje te na njemu okupljamo zaposlenike zajedno sa njihovim najbližima jer bez njihove podrške, mi zaposlenici ne bismo mogli predano i zadovoljno raditi i postizati iznimne rezultate. Svake godine povezujemo one koji nam znače najviše u životu, uz niz personaliziranih poruka Hvala ti za svakog zaposlenika.

  Obiteljski dan Croatia osiguranja
PRIKAŽI JOŠ PRIČA